Hakkımızda
Turabdin Enstitüsü: Anadolu ve Mezopotamya'nın en önemli yazılı tarihini oluşturan Süryani medeniyetine dair; başta kaybolmakta olan Süryanice Dili'nin yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak, edebiyat, tarih, literatür, litürji, din bilimi gibi konuları bilimsel ölçüt ve metotlarla araştırmak ve akademi camiasına kazandırmak, bu alanda ulusal ve uluslararası düzeyde panel, konferans, sergi, atölye gibi etkinlikleri düzenlemek ve iştirak etmeği programlamaktadır.
Enstitü bu sayede Süryoloji’nin alt bilim dalları ile sosyal bilimleri ortak ve kurumsal bir yapıda yoğurmayı ve temsil etmeyi amaçlamaktadır. Bu kurumsal yapı, birçok araştırmacıyı ortak bir noktada buluşturmak suretiyle Sosyoloji, Dil ve Din Bilimleri, Tarih, Mitoloji, Edebiyat ve Kültür gibi birçok disiplini bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Bu disiplinler arası bakış, hem bölgesel hem de küresel ölçekte daha geçerli ve kapsamlı analiz imkânı sunacaktır. Ayrıca çeşitli eğitim programları ve çeşitli faaliyetler aracılığıyla yeni araştırmacıların yetiştirilmesi, araştırmacılara ve öğrencilere çeşitli bursların sağlanması, akademik canlılığın sürekli kılınması, enstitü bünyesinde ilgili bölümlerin açılması ve görevlendirmelerin yapılması hedeflenmektedir.
Turabdin Enstitüsü, ilk Süryani Enstitüsü olma özelliğini taşımaktadır.
Faaliyetlerimiz: Süryoloji olarak bilinen Süryani Çalışmaları çerçevesinde, bölgede konuşulan dillerden, tarihten arkeolojiye ve sanat tarihine, edebiyattan felsefeye kadar uzanan alanlarda Mezopotamya/Süryani medeniyetlerinin farklı yönlerinin inceleneceği enstitünün amaçları, dünyada Mezopotamya/Süryoloji ile ilgili çalışmaların gelişimine katkıda bulunmak, yapılan araştırmalar için bir platform işlevi görmek ve uluslararası akademik iş birliğini güçlendirmektir. Merkez amaçları doğrultusunda aşağıdaki faaliyetlerde bulunur:
- Mezopotamya dilleri (Aramice, Süryanice, Akadça, Asurca, Arapça, İbranice…), tarihi, sanat ve mimarlık tarihi, arkeolojisi, din ve inanışları gibi konularında verilen eğitimlerin geliştirilmesini desteklemek ve teşvik etmek; söz konusu alanlarda lisansüstü ve doktora düzeyinde çalışmalar yapan öğrencilerin yetiştirilmesine katkıda bulunmak, bu alanda uzmanlığın altyapısını teşkil eden Süryanice, İbranice ve Aramice (yanı sıra bölgede konuşulan diğer diller) eğitiminin geliştirilmesini teşvik etmek; bu dillerin yanı sıra mitoloji, dinler tarihi, arkeoloji, sanat tarihi gibi konularda eğitim seminerleri düzenlemek.
- Araştırma, belgeleme, koruma, uygulama ve geliştirme projelerine ön ayak olmak ve bu projelerin gerçekleşmesi için yerli ve yabancı üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve kurumsal birimlerle iş birliği yapmak; söz konusu projelerin çalıştaylar, konuşma dizileri, seminerler ve yayınlar aracılığı ile duyurulmasını ve kalıcı olmasını sağlamak.
- Doktora sonrası araştırmacıların ve öğretim üyelerinin bilimsel alışveriş ve hareketliliğine katkıda bulunmak; düzenlenecek ulusal ve uluslararası konferanslar aracılığıyla uzmanları bir araya getirmek.
- Bu alandaki kültürel mirasını belgelemeye ve korumaya yönelik çalışmalarla proje üretmek var olan projeleri desteklemek ve geliştirmek.
- Sergiler, popüler konuşma serileri ve internet ortamının verimli kullanımı gibi daha geniş kitlelere yönelik etkinlikler üzerinden, bu medeniyetleri konusunda kamuyu bilgilendirmek.
- Bu kültürünü, komşu kültürleri ile ortak bir bağlam içinde değerlendirecek çalışmaları desteklemek ve dünya medeniyetleri ile olan bağlarını ortaya koyacak disiplinler arası incelemelerin önünü açmak.
- Günümüze kadar Mezopotamya kültürleri hakkında yapılmış tüm çalışmaları bünyesinde barındıran bir arşiv birimini oluşturmak. Söz konusu arşiv belgeleri ve enstitü bünyesinde yürütülen çalışmaların çıktıları (kitap, broşür, dergi… vs) basmak ve yayınlamak üzere bir yayınevinin kurulmasını sağlamak.